joi, 24 ianuarie 2013

Sf Anton

Până la Revoluția din decembrie 1989, în municipiul Iași exista o singură biserică romano-catolică și anume Biserica "Adormirea Maicii Domnului", care servea și drept catedrală episcopală. În cartierul Dacia nu existau până atunci nicio biserică sau vreo altă clădire culturală: cinema, teatru sau muzeu. Având în vedere greutățile mari în ceea ce privește păstorirea credincioșilor romano-catolici din orașul Iași, în anul 1991 s-a început construirea a două noi biserici: Biserica "Sf. Anton de Padova", la intersecția cartierelor Alexandru cel Bun și Dacia, și Biserica "Sf. Tereza a Pruncului Isus", în cartierul Nicolina.

Incepând din anul 2003, într-o zi din luna ianuarie a fiecărui an, se celebrează în Parohia "Sf. Anton" o slujbă comună încadrată în programul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
În ziua de 15 iunie 2004, la ora 17.30, în Parohia "Sf. Anton" din Iași au fost aduse în pelerinaj de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" relicva și bustul aurit al Sf. Anton de Padova, fiind întâmpinate în fața bisericii de pr. Iosif Comorașu, parohul comunității, precum și de un grup de preoți și credincioși. [3] [4] Aceste relicve au sosit la biserică, însoțite de episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă. Cu acest prilej, s-a celebrat liturghia de hram de către cei doi episcopi în prezența a numeroși preoți, persoane consacrate și mulți credincioși, catolici și ortodocși. S-a efectuat o procesiune cu bustul aurit și relicva Sf. Anton în piața din fața bisericii [5], piață care a fost denumită de către Primărie cu numele de Piața "Sf. Anton de Padova". Relicvele și bustul au fost așezate apoi în biserică, unde au rămas până a doua zi, la aceeași oră.
În iunie 2008, în fața Bisericii "Sf. Anton de Padova", a avut loc un spectacol experimental cuprins în proiectul socio‑cultural "Poveste din cartierul Alexandru". Proiectul a fost finanțat în proporție de 90% de 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu